Nu de zon zich weer regelmatig laat zien, trekken we massaal naar buiten. Heerlijk natuurlijk, maar het is ook hét moment om weer bewust te kiezen voor een goede zonnebrandcrème. Want je huid beschermen tegen UV-straling is essentieel. Maar hoe kies je nu de zonnebrandcrème die bij jóu past? In dit artikel help ik je stap voor stap op weg: van SPF en huidtype tot ingrediënten die je beter kunt vermijden.
Chemische zonnebrandcrème of minerale zonnebrandcrème: wat is het verschil?
Een van de eerste keuzes die je maakt bij het kiezen van een zonnebrandcrème is of je gaat voor een chemische filter of een minerale filter. Daar heb ik al uitgebreidere artikelen over geschreven, zoals Wat is het verschil tussen natuurlijke- en chemische zonnefilters? maar ik vat ze hier graag voor je samen.
Het grootste verschil is dat chemische filters ingrediënten bevatten die worden opgenomen IN je huid en daar de UV- straling absorberen. Natuurlijke zonnefilters leggen een laagje OP je huid dat het zonlicht weerkaats. Die laatste herken je aan de namen zinkoxide of titaniumdioxide. Het grote nadeel van minerale filters is dat ze vaak een witte waas achterlaten. Om dat te voorkomen, worden vaak nadeeltjes gebruikt. Daar is nogal wat discussie over, vooral als het gaat om sprays. Daarom is een crème vaak een veiligere keuze.
Vermijd deze ingrediënten als je een gevoelige huid hebt
Sommige ingrediënten in zonnebrand kunnen je huid juist irriteren of uitdrogen. Vooral bij een droge of gevoelige huid is het slim om deze te vermijden:
- Parabenen – Deze conserveermiddelen kunnen allergische reacties veroorzaken en worden gelinkt aan hormoonverstorende werking. Meer weten? Lees dan Alles wat je moet weten over parabenen – Zijtikt.nl | Beauty- en lifestyleblog
- Parfum – Ruikt lekker natuurlijk, maar kan de huid irriteren. Zeker bij warm weer of een gevoelige huid is parfum in skincare een no-go.
- Alcohol (denat.) – Uitdrogende soorten van alcohol (zoals alcohol denat) kunnen je huid irriteren. Dat wil je sowieso niet maar helemaal niet als je ook veel in de zon zit. Meer weten? Lees dan Alles over alcohol in crèmes en meer – BeautyOpinie
Kies de juiste SPF (en smeer voldoende!)
Misschien wel het allerbelangrijkste: kies een zonnebrandcrème met de juiste zonbeschermingsfactor (SPF). En vergeet niet om royaal én regelmatig te smeren – elke 2 uur en na het zwemmen of zweten. Er zijn ook een aantal stelregels die aangeven welke SPF het best bij jouw huidtype past.
Welke SPF past bij jouw huidtype?
- Huidtype I: Zeer lichte huid, rood haar, sproeten – verbrandt altijd, wordt niet bruin. → Kies SPF 50+
- Huidtype II: Lichte huid, blond haar – verbrandt snel, wordt langzaam bruin. → SPF 30–50
- Huidtype III: Licht getinte huid – verbrandt niet snel, wordt goed bruin. → SPF 20–30
- Huidtype IV: Getinte of donkere huid – verbrandt zelden. → SPF 15–20
Let op: Artsen adviseren altijd met een SPF30/SPF50 te smeren, ook als je een licht getinte huid hebt. Neem de stelregels dus niet automatisch over. Én ook met een donkere huid kun je schade oplopen door UV-straling. Niet smeren is dus écht een fabeltje.
En, wat is de beste zonnebrandcrème?
De beste zonnebrand is degene die past bij jouw huidtype, levensstijl en voorkeuren. Let op de ingrediënten, kies de juiste SPF en smeer vaak genoeg. Zo voorkom je niet alleen verbranding, maar ook vroegtijdige huidveroudering én verlaag je het risico op huidkanker.
* Dit artikel is herschreven en is er één uit een reeks artikelen over zonbescherming. Omdat je huid beschermen tegen de zon ontzettend belangrijk is en key in de strijd tegen huidveroudering
1 comment
Fijn artikel! De witte waas is inderdaad wel een dingetje. Daarom kies ik voor zonnebrand voor mijn lichaam vaak voor een chemisch zonnefilter. Ik vind de zonnebrand creme van Louis Widmer erg fijn, die had ik mee op vakantie en beviel heel goed. Er zit een chemisch zonnefilter in, maar de formule was verder wel mild. ps. er zit een kleine typo in je tekst er staat ‘nadeeltjes’ waar je denk ik ‘nanodeeltjes’ bedoelt .