Kies jij voor een chemische of minerale zonnebrandcrème? Dat een goede bescherming tegen de zon belangrijk is weten we inmiddels allemaal wel. Maar hoe zit het met die zonnefilters? En is de ene nou veiliger of beter dan de ander? En wat is het verschil tussen natuurlijke- en chemische zonnefilters? Dat lees je hieronder.
Welke verschillende soorten SPF in zonnebrandcrèmes zijn er?
Grof gezegd zijn er twee soorten zonnefilters die je huid beschermen tegen de zon: natuurlijke (die ook wel fysische zonnefilters worden genoemd) en chemische zonnefilters (die ook wel synthetische zonnefilters worden genoemd). Het grootste verschil is dat chemische filters ingrediënten bevatten die worden opgenomen IN je huid en daar de UV- straling absorberen. Natuurlijke zonnefilters leggen een laagje OP je huid dat het zonlicht weerkaatst.
Alles wat je moet weten over chemische zonnefilters
- Chemische zonnefilters kunnen zowel UVA als UVB stralen absorberen.
- Chemische zonnefilters trekken in je huid.
- Een zonnebrandcrème met chemische zonnefilters moet je minimaal 15 minuten vóórdat je de zon in gaat aanbrengen.
- Chemische zonnefilters kunnen huidirritatie/allergie veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid.
- Chemische zonnefilters zijn vaak water-/zweetproof.
- Chemische zonnefilters zijn vaak transparant.
Alles wat je moet weten over natuurlijke zonnefilters
- Natuurlijke zonnefilters kunnen zowel UVA als UVB stralen absorberen.
- Een natuurlijke zonnefilter blijft als een laagje op je huid liggen.
- Je hoeft natuurlijke zonnefilters niet te laten intrekken, ze beschermen direct tegen de zon.
- Geschikt voor alle huidtypes, de kans op allergische reacties is kleiner dan bij chemische zonnefilte
- Chemische zonnefilters zijn meestal wit en vaak (niet altijd!) zichtbaar als een laagje op je huid.
- Chemische zonnefilters zijn minder water-/zweetproof en veeg je makkelijk van je huid.
Zijn chemische zonnefilters slecht voor je?
Als je het verschil zo op een rij ziet dan vraag je je misschien af waarom er zoveel reclame gemaakt wordt voor zonnebrandcrèmes met minerale zonnefilters. Dat is niet zomaar. Er is veel vraag naar. Veel mensen vragen zich af: zijn chemische zonnefilters slecht voor je? Dat komt vooral omdat we ons steeds bewuster worden van wat we op ons lijf smeren. Er zijn veel mensen zijn die het geen prettige idee vinden dat (sommige!) chemische filters via je huid je lichaam kunnen binnendringen. Zeker omdat er de laatste jaren is gebleken dat (sommige!) chemische zonnefilters hormoonverstorend zijn. Bovendien bestaan er chemische zonnefilters die niet goed zijn voor het zeeleven. En vergeet niet dat de kans op een allergische reactie groter is dan bij een minerale zonnefilters.
MAAR: chemische zonnefilters zijn vaak erg stabiel en beschermen je huid goed tegen schadelijke Uv-straling. Bekende populaire chemische zonnefilters zijn: avobenzone, oxybenzone, benzofenon-3, octocryleneoxybenzone en octyl methoxycinnamate. Van de één ben ik meer fan dan van de andere, daarover lees je in deze artikelen.
Zijn natuurlijke zonnefilters wel gezond?
Als je het verhaal hierboven leest snap je vast waarom natuurlijke zonnefilters populair zijn. Die hebben die negatieve effecten niet. Waarom er dan niet alleen nog maar zonnebrandcrèmes met natuurlijke zonnefilters gemaakt worden? De welbekende witte waas.
Veel zonnebrandcrèmes met die minerale zonnefilters laten een witte waas achter. En dat willen we niet. Dus gebruiken veel fabrikanten nanodeeltjes. Alleen, die kun je weer inademen en op die manier in je bloedbaan terecht komen. Bekende natuurlijke zonnefilters zijn zinkoxide en titanium dioxide. Als er nanodeeltjes gebruikt zijn herken je dat altijd aan de term ‘nano’ in de ingrediëntenlijst.
Welke SPF is dus beter. Met natuurlijke of chemische zonnefilters?
Dus wat is het verschil tussen natuurlijke- en chemische zonnefilters? Het antwoord op die vraag is helaas niet zo gemakkelijk. Het ligt er maar net aan wat jij belangrijk vindt. In beide categorieën vind je goede en minder goede filters. Ik heb voor mezelf een lijstje gemaakt van een aantal chemische zonnefilters die ik liever niet gebruik maar ook minerale zonnefilters met nano deeltjes smeer ik liever niet. Chemisch is niet per definitie slecht, er zijn tegenwoordig ook nieuwe soorten chemische zonnefilters die niet hormoonverstorend werken of het milieu aantasten.
Hier vind je een lijstje van mijn zonnebrandcrème reviews. Ga je zelf op zoek? Dan is het handig om eerst het verschil tussen natuurlijke- en chemische zonnefilters te weten.
3 comments
Oeh ben heel benieuwd.
Zelf heb ik dr Leenarts ontdekt, die heeft een super fijne, hypoallergene , niet vette of witte film achterlatende betaalbare anti zonnenbrand creme.
Dus voor de allereerste zonnenstralen heb ik iniedergeval al iets in huis.
drie keer raden waar ik ook heel enthousiast over ben 😉
Handig artikel, ik had geen idee dat een crème eigenlijk beter is dan een spray.